Netradicinė trečiokų edukacinė STEAM veikla ,,Kas rieda bėgių keliu?”

3a, b, c klasių mokiniai trečiadienį pamokas pradėjo kitaip nei įprastai.  Jie, lydimi mokytojų,  skubėjo į Panevėžio geležinkelio stotį, kur dalyvavo  integruotoje lietuvių kalbos, visuomeninio ugdymo ir inžinerijos netradicinėje pamokoje ,,Kas rieda bėgių keliu?“. Idėja – suteikti galimybę mokiniams keliauti kitaip ( pėsčiomis, traukiniu, autobusu) ir sudaryti sąlygas vaikų skirtingų pomėgių raiškai, naujų žinių, pojūčių, patirčių įgijimui, dalyvaujant įvairiose patirtinėse veiklose.

STEAM edukacinių veiklų (ekskursijų,  riedmenų  ekspozicijų,  važiavimo  siauruku) metu, mokiniai įgyvendino patirtinio mokymosi strategiją, gilino pažintinę kompetenciją plėsdami aktyvųjį žodyną bei akiratį  apie bėgiais riedančias transporto priemones, sužinojo, kodėl siaurukas taip vadinasi, kokius krovinius gabendavo skirtingais riedmenimis, kaip vadinasi traukinyje ar stotyje dirbantys žmonės. Mokiniai apžiūrėjo stoties viršininko namelį, lankėsi istorinių riedmenų stoginėje, kurioje apžiūrėjo kelio greiderį, medinį krovinių vagoną, cisterną, sniego valytuvą, vagoną–ledainę. Pasimatavę stoties viršininko ir palydovės kepurę, mokiniai tapo siauruko keleiviais ir  susirado kelią iki perono, reikiamą traukinį, vagoną, savo vietą jame, o edukacinės išvykos metu, važiuodami siauruoju traukiniu,  palygino jį su šiuolaikiniu, diskutavo apie saugų elgesį šalia geležinkelio. Didžiausią nuostabą sukėlė depe sukonstruotos  dvi drezinos. Tai žmogaus jėga valdomi įrenginiai, riedantys bėgiais. Pasivėžinimas rankine drezina, kai mokiniams reikėjo ją  vairuoti ir stabdyti, sukėlė daug emocijų.

Apžiūrėję depą ir sužinoję, kad tai vieta, kurioje buvo remontuojami  ir prižiūrimi traukiniai, kur ir dabar dar išlikusi  autentiška įranga, jie integravo inžinerinį ugdymą technologijų pamokose, patys konstruodami traukinius LEGO kaladėlėmis. 

STEAM veiklų metu mokiniai padarė išvadą, kad geležinkelio darbuotojų rodomų ženklų reikšmė labai svarbi, kad siaurasis geležinkelis turi turtingą istoriją, o siauruko depas Panevėžyje – seniausias pasaulyje. Juk Panevėžio siaurasis geležinkelis švenčia jau 125- ąjį gimtadienį!  

Dauguma vaikų traukiniu vyko pirmą kartą, tad ši išvyka jiems virto įdomia edukacija ir smagiu laiku.

Autorius:
Asta Jatužienė

Nuotraukos:
Asta Jatužienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas