TŪM stažuotė Estijoje

Kovo 4 - 8 dienomis mokyklos direktorė Minolė Petronytė - Kairienė ir mokytoja Rasa Putauskienė dalyvavo projekto „Tūkstantmečio mokyklos I“  stažuotėje „STEAM ugdymas Estijos švietime“.

Pirmą stažuotės dieną svečiuotasi  ,,Talino 21- oje mokykloje”, vienoje didžiausių Talino ir Estijos mokyklų, kuri  nuolat patenka į geriausių Estijos vidurinių mokyklų dešimtuką. Kiekvienais metais apie 95% ir daugiau mokyklos absolventų tęsia studijas įvairiuose universitetuose tiek Estijoje, tiek užsienyje. Mokyklos devizas yra „Švietimas 21-ajam amžiui iš TALINO 21-osios MOKYKLOS“.  Ugdymas mokykloje yra glaudžiai susijęs su europinių kompetencijų ir pagrindinių įgūdžių reikalavimais. Mokyklos  pristatymo  metu  susipažinta  su mokyklos vertybėmis, ugdymo procesu, kuris grindžiamas inovacijomis ir efektyviu susitarimų laikymusi, bendradarbiavimu, jaukiomis edukacinėmis  erdvėmis, tradicijomis.  Po mokyklos pristatymo apsilankyta  moderniame Talino edukaciniame interaktyviame muziejuje  ,,Health Museum” . Muziejuje buvo pristatytos įvairios edukacinės programos, kuriomis siekiama bendrų pedagoginių tikslų ir kurios yra suderintos su Estijos nacionaline mokymo programa. Jame gausu įdomių elektroninių ir mechaninių interaktyvių eksponatų apie žmogaus kūno kilmę, sandarą ir paskirtį.

Antrą stažuotės dieną svečiuotasi  ,,Tallinn Pääsküla Kool” pagrindinėje mokykloje, kurioje vykdoma daugybė projektų ir programų.  Apžiūrėta  mokyklos aplinka,  STEAM laboratorija, aktyvaus judėjimo erdvės, susipažinta su  paveikiais ugdymo metodais,  susitarimais, ,,Ekosmokyklos” programa, prevencinėmis programomis.   Aplankytas   Tartu  esantis  Didžiausias  Baltijos šalyse  ,,Ahhaa mokslo ir žinių centras” , kuriame  įdomiai ir patraukliai supažindinama su fizikos dėsniais, chemijos įdomybėmis ir kitais mokslo objektais. Čia galima paeksperimentuoti, išbandyti įvairius prietaisus, paliesti ir pačiupinėti įvairias medžiagas, pajusti laisvo kritimo jaudulį. Šiame muziejuje galima   liesti ir  išbandyti viską patiems,  nėra draudimų.

Trečią dieną apsilankyta Tartu ,,Mart Reiniku School” mokykloje.  Mokykla ypatinga tuo, kad turi gamtos mokslų klasę, skirtą mokiniams, turintiems noro plačiau studijuoti gamtos mokslų disciplinas, dalyvauti įvairiose olimpiadose, konkursuose. Šioje klasėje mokiniai daugiau ir giliau mokosi matematikos. Be privalomos  programos, pasitelkiant informacinių technologijų galimybes, mokomasi praktinės matematikos, gamtos mokslų, istorijos, estų kalbos.  Pagrindinis mokyklos tikslas – ugdyti mokinių loginio mąstymo įgūdžius ir gebėjimą rasti įvairių užduočių sprendimus. Sužinota, kad mokykla turi tradicinę, visų labai laukiamą kasmetinę šokio šventę, kurios metu pasirodo visos klasės ir mokytojai. Po vizito mokykloje apsilankyta  Tartu miesto savivaldybėje , kur vyko  susitikimas su  Tartu miesto vicemeru Lemmit Kaplinski  ir   Tartu miesto švietimo ir kultūros departamento vadovu Riho Raave. Susitikimo metu buvo pristatytos  „Estijos švietimo strategijos“.

Stažuotės programa ir patirčių aptarimas vyko su Estijos švietimo ekspertais Sirje ir Georg Aher, kurio metu buvo atsakyta į visus dominančius klausimus.

Stažuotės metu susipažinta su Estijos švietimo sistema, inovacijomis, mokymosi aplinka,  aktyvia projektine veikla, tyrinėjimu grįstu mokymu. Iš stažuotės parsivežtos idėjos  suteiks naujų impulsų  ugdomosioms veikloms.

 

Autorius:
Minolė Petronytė - Kairienė, Rasa Putauskienė

Nuotraukos:
Minolė Petronytė - Kairienė, Rasa Putauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas